کــــافــــه حـســـــــابداران

بســــم الـلــــه الـرحــمن الـرحیــــــــــــــــــــمـــ.......... . . .

کــــافــــه حـســـــــابداران

بســــم الـلــــه الـرحــمن الـرحیــــــــــــــــــــمـــ.......... . . .

آیا می دانید...

آیا می دانید که بدن در برابر مواد شیمیایی (افزودنیها و نگهدارنده های مورد استفاده در کارخانه های امروزی) نسبت به میکروبها کمتر مقاوم است!

در داخل بدن هریک از ما حدود 100 تریلیون میکروب وجود دارد. به این ترتیب به ازای هر سلول انسانی 10 میکروب وجود دارد. این میکروبها احتمالاً به چندین هزار گونه تعلق دارند و مجموعهای از ژنها را دارند که شاید 100 برابر بزرگ تر از ژنوم انسان باشد. این میکروبها صرف نظر از بیماری زایی، با روشهای زیادی به بدن ما کمک می کنند.

سوای از میکروبهای مفید، خداوند مهربان بدن انسان را به گونه ای خلق کرده است که با میکروبهای مضر نیز کنار می آید ولی چیزی که از میکروبهای مضر برای ما خطرناک تر است ولی متاسفانه مردم از آن غافلند، مواد شیمیایی می باشند که در زندگی امروزه به طرق مختلف از جمله موارد ذیل وارد بدن ما می شوند:
-    به عنوان مواد نگهدارنده به مواد غذایی اضافه می شوند.
-    به عنوان افزودنیهای مجاز!!! جهت دادن طعم یا رنگ به مواد غذایی اضافه می شوند.
-    با استفاده از ظروف و لوازم آشپزی غیر مناسب مانند ظروف دارای لایه تفلون، ملاقه های پلاستیکی، ظروف یکبار مصرف
-   کلر و مواد غیر مجاز داخل آب لوله کشی
-    استشمام ادکلن، عطرهای شیمیایی و هوای آلوده به مواد شیمیایی
-    لوازم بهداشتی و آرایشی غیر مجاز

امروزه در تهیه بیشتر محصولات غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی از افزودنی های شیمیایی متعددی استفاده می شود که اگر به فهرست ترکیبات تشکیل دهنده که روی برچسب این محصولات درج می شود توجه کنید به نام بعضی از این ترکیبات یا در بعضی موارد، اصطلاح افزودنی های مجاز!!! برخورد می کنید.
به طور معمول این افزودنی ها برای افزایش کیفیت ظاهری و به خصوص ماندگاری محصولات اضافه می شود، اما نکته مهم این است که مقدار ترکیبات و مواد افزودنی که مصرف می شود در کیفیت محصول اهمیت فوق العاده ای دارد و به همین دلیل است که گاه دو محصول که به ظاهر از ترکیبات مشابه تهیه شده اند، کیفیت بسیار متفاوتی دارند.
در گذشته بیشتر غذاها به طور مستقیم از منابع طبیعی تولید و مصرف می شد و اغلب بدون هزینه های جانبی به دست مصرف کننده می رسید، اما امروزه متاسفانه برای تهیه محصولات غذایی در کارخانه های صنایع غذایی از افزودنی های شیمیایی و مواد نگهدارنده ضد میکروبی استفاده می شود چرا که با توجه به امکان زنده ماندن و تکثیر میکروب های بیماری زا در مواد غذایی، این ترکیبات نگهدارنده ضد میکروبی باعث تامین ایمنی مواد غذایی می شوند.
از خواص ترکیبات نگهدارنده ضد میکروبی علاوه بر تامین ایمنی می توان بر طولانی تر شدن عمر نگهداری مواد غذایی و کاهش ضایعات اشاره کرد.
در عین حال این مواد زیانهایی نظیر سمیت و اثرات نامطلوب روی طعم و عطر نیز دارند؛ بنابر این این پرسش مطرح می شود که استفاده از چه افزودنی هایی و به چه مقدار مجاز است؟
و اصولاً چرا باید سلامتی را فدای عدم بکار گیری روشهای مجاز نگهداری و شبکه توزیع سریع مواد غذایی نمود که مجبور باشیم با استفاده از مواد شیمیایی جبران ندانم کاریها و منافع بیشترمان را کنیم.
میان دولتهای کشورهای مختلف اختلاف نظرهایی در این مورد وجود دارد، اما به عنوان یک قاعده ساده عمومی در مورد مصرف افزودنی ها توصیه می شود که تولیدکنندگان مواد غذایی از مصرف نیترات سدیم، ساکارین، کافئین، اولسترا، آسولفام پتاسیم و رنگهای مصنوعی خودداری کنند.
آنتی اکسیدان ها موادی هستند که برای جلوگیری از اکسیداسیون چربی ها و روغن ها به مواد غذایی افزوده می شوند.
به طور کلی فرآیند اکسیداسیون بر اثر واکنش اکسیژن موجود در هوا با چربی ها اتفاق می افتد و منجر به تندی، تغییر طعم و از دست دادن رنگ می شود.
امولسیفایرها نیز باعث ترکیب شدن آب و روغن با هم می شوند.
افزایش دهنده های طعم موادی هستند که خودشان دارای طعم خاصی نیستند یا طعم اندکی دارند، ولی باعث تشدید طعم طبیعی غذاها می شوند. این مواد اغلب زمانی به کار می روند که مقدار بسیار اندکی از یک ماده طبیعی در محصول باشد.
عوامل تغلیظ کننده، کربوهیدرات های طبیعی یا اصلاح شده هستند که مقداری از آبی را که در غذا وجود دارد جذب می کنند و باعث غلیظتر شدن آنها می شوند.
عوامل تغلیظ کننده به دلیل مخلوط نگه داشتن ترکیبات پیچیده روغنها، آب ، اسیدها و مواد جامد باعث پایداری غذاهای تولید شده در کارخانه ها می شوند.
علاوه بر گروههایی که به آنها اشاره شد طعم دهنده ها، شیرین کننده ها و رنگهای مصنوعی نیز از دیگر گروههای مواد افزودنی هستند که هر یک شامل مواد مختلفی می باشند که همگی به دلیل زیان های بسیار زیاد نظیر خطر سرطان زایی توصیه می شود که صنایع غذایی از آن استفاده نکنند.
BTA و BHA که دو نوع آنتی اکسیدان هستند و معمولاً در تهیه چیپس های سیب زمینی کاربرد دارند روی موشها خاصیت سرطانزایی نشان داده اند، همچنین ساخارین که یک شیرین کننده مصنوعی و
۳۵۰ بار شیرین تر از شکر است نیز خاصیت سرطانزایی دارد
.
نیتریت سدیم و نیترات سدیم که به تشدید طعم و رنگ سوسیس و کالباس کمک می کنند طی گوارش نوعی ماده سرطان زا تولید می کنند.
علاوه بر این پزشکان معتقدند بعضی افزودنی ها نظیر مواد افزودنی موجود در پفک ، ساندیس ها و نوشابه ها می توانند آلرژی ایجاد کنند.

خشک کردن یکی از قدیمی ترین روشهایی است که بشر برای نگهداری مواد غذایی به کار برده است. در این روش ، افزایش طول عمر ماندگاری، نتیجه مستقیم خارج کردن آب از فرآورده است به نحوی که محیط برای رشد و تکثیر میکروارگانیسم ها نامساعد می شود.
امروزه این موضوع که کلیه میکروارگانیسم ها برای فعالیت خود نیاز به رطوبت نسبی مشخصی دارند به عنوان یک اصل پذیرفته شده است، البته انواع مختلف میکروارگانیسم ها دارای نیازهای رطوبتی متفاوتی هستند.
آب آزاد یا آب غیر ترکیبی، مستعد شرکت در واکنش های شیمیایی است و روی بسیاری از عوامل کیفی کالا نظیر تاریخ مصرف ، میزان حفظ مواد مغذی موجود در کالا، ماندگاری فرآورده ها و افزایش تاریخ مصرف کالا تاثیرگذار است.
همان گونه که گفته شد، مواد نگهدارنده ضد میکروبی روی خاصیت های مواد غذایی اثرات منفی بسیاری می گذارند و این مساله محققان امروزی را به این تفکر واداشته که برای محافظت از مواد غذایی راهی ساده تر در پیش بگیرند که یکی از این راه ها کم کردن فعالیت آب است که برای این کار نیز اگر از روش مناسب استفاده نشود قطعاً باعث تغییر خواص مواد غذایی می گردد.

به طور کلی افزودنی ها مانند بسیاری مواد دیگر در کنار ویژگیهای به ظاهر مفید، معایب بسیار زیادی دارند و بی شک بر کسی پوشیده نیست که سالم ترین و مطمئن ترین راه استفاده از غذاها و سبزی های تازه است که البته در دنیای امروز می بایست با آگاه سازی مصرف کنندگان این امر از تولیدکنندگان مطالبه شود تا به دنبال روشهای کاملاً سالم برای نگهداری مواد غذایی تولیدی خود باشند و سازمانهای حمایت کننده از حقوق مصرف کنندگان و سازمانهای نظارتی نیز بیش از پیش در این راه فعالیت نمایند و با نظارت و ایجاد محدودیتهای جدید به این خواسته به حق مردم جامع عمل بپوشانند.
نظرات 11 + ارسال نظر
مامان بزرگ 1390/06/20 ساعت 19:18

حال ادم دیگه از این وبلاگ به هم میخوره به قول اریک بهتره اسم وبلاگ رو بزاریم انجمن پرستاری دماوند .
همش شده پزشکی معلوم نیست مدیراش کجان

ستاره 1390/06/21 ساعت 23:37

مثل اینکه اخطار فایده نداره نه؟باید حذف کنم تا دیگه به هم بی احترامی نکنید و حرف بد نزنید.حالا 2 روز کسی مدیریت نکنه خودتون نمیتونید 4تا مطلب بذارید 4تا بحث قشنگ کنید ؟؟؟؟؟
محض اطلاع همگی تشریف ببرید مطالب قدیمی رو نگاه کنید.اون قدیما بچه ها حس و حال داشتند به جای دری وری گفتن راجع به مطالب نظر میدادند نقد میکردند بحث میکردند.....
شما ها که ادعا دارید ....من نمیگم خوبه همه مطالب شده خانه سلامت نه...ولی شما یه مطلب یه موضوع پیشنهاد بدید یا اصلا اگه عضوید که هیچ اگه نه عضو شید و خودتون نویسنده وبلاگ باشید .به میل خودتون مطلب بذارید.
به اقا مصفطفی هم دوستانه پیشنهاد میکنم یه موضوع دیگه رو برای مطالبش انتخاب کنه هم واسه تنوع خودتون و دوستان خوبه و هم وبلاگ.
وبلاگ اگه خوبه یا بد برمیگرده به بازدید کننده ها و نویسندگانش نه صرفا مدیریت ...اگه بازم نیازه توضیحی بدم بگید ....
اینم بار اخره هشدار میدم دفعه بعد دفعه دیگه با کمال احترام نظرات بی احترامی و زشت رو حذف میکنم....افتاد؟؟؟؟

با سلام. جواب به نظرات اخیر را در " دیباچه خانه سلامت"
می توانید بخوانید. اما دوباره عرض می کنم که بنده تنها مسئولیت "خانه سلامت" را بر عهده گرفته ام، اما اگر در زمینه های دیگر نیز مطلب مفیدی داشتم در خدمتم.

.. 1390/06/22 ساعت 13:36

نیفتاد!!اون نظربدو پاک کن,من که تاحالا ازین حرفانشنیدم چشموگوشم باز میشه دیگه...

مامان بزرگ 1390/06/22 ساعت 14:55

والا زمان ما از این حرفا نبود نه نه جون .
پاک کنید تا آبروی وبلاگ نرفته

[ بدون نام ] 1390/06/23 ساعت 00:05

آبروی وبلاگ رو خودتون میبرید مخصوصا پاک نکردم که هرکی میاد ببینه عبرت بگیره حرف زشت نزنه
ببخشید جناب مصطفی خان!تا حالا این مدلی نداشتیم که یکی فقط مسئول یه قسمت باشه معمولا همه همه جور مطلب میذارند اگرم قرار به همیچین قسمت بندی باشه باید بقیه موضوعات هم باشند.کسانی هم باشند مسئول قسمت ها و موضوعات دیگه که تنوع مطالب رعایت بشه وگرنه همینطور که میبینید کسل کننده و یکنواخت میشه.پس لطفا یا سعی کنید مطالب دیگه هم بذارید و خودتون رو به یه موضوع محدود نکنید و یا مطالب رو با فاصله زمانی بذارید مثلا بعد از 1 2 مطلب دیگه که تکراری نشه.
ممنون

اما در این مدت که شروع به فعالیت کردم به جز من و شما و آقای درودیان شخص دیگری را ندیدم مطلب بذاره. و این فاصله زمانی ممکنه خیلی طولانی بشه.

اریک 1390/06/23 ساعت 14:27

والا من خودمو دارم میکشم این مصطفی انگار داری با ................. صحبت میکنی
بفهم دیگه انقدر چرت نذار برادر من

ستاره 1390/06/23 ساعت 22:07

1اینکه فقط عده محدودی مطلب میذارند خوب نیست
از اون بدتر هم ایراد گرفتن بقیه است .
2 اگه انقدر فاصله زمانی طولانی میشه پس شما هم این که میگید فقط سلامت رو رها کنید .تا زمانی که بقیه موضوعات با شخص مشخصی نیست شما هم باید مثل بنده و دیگران مطالب متنوع بذارید وبقیه رو هم به شور بندازید
3 هر کس هم مشکل یا انتقادی داره محترمانه بگه و سعی کنه در وبلاگ به طور جدی سهیم باشه.
با تشکر

..... 1390/06/24 ساعت 11:17

این مصطفی مثل محمود خان میمونه,1دنده و لجباز..این نوروزی پرروش کرده دیگه

ستاره 1390/06/25 ساعت 15:49

خوب نیست ادم اینقدر بی دل و جرات باشه که با نقطه چین خودشو معرفی کنه و واسه زدن حرفش اسمش رو هم نتونه بگه.
اسمتو بگو تا جواب بشنوی

مامان بزرگ 1390/06/26 ساعت 12:22

راضیم ازت ستاره؟؟؟؟؟؟؟؟

[ بدون نام ] 1390/06/27 ساعت 14:18

من بعد از دو ماه اومدم یه سری به وبلاگ بزنم ولی شماها هنوز هم بزرگ نشدید.

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد